neděle 22. května 2016

Pustina


Název: Pustina (Rebel heart)
Série: Prašná zem (2)
Autorka: Moira Youngová
Překladatel: Uherčík Zdeněk
Nakladatelství: CooBoo, 2013
Počet stran: 328
Anotace: Saba doufala, že se její svět vrátí do normálu poté, co porazila Tontony a zachránila svého bratra Lugha. Všichni teď míří na západ za lepším životem a toužebně očekávaným setkáním s Jackem. Avšak nový, mnohem nebezpečnější nepřítel je na vzestupu a postupně buduje svou vizi nového světa, kde jeho odpůrci nemají co dělat. A jaká je vlastně pravda o Jackovi? Opravdu je tím, za koho se celou dobu vydával? A kam až je Saba ochotna zajít, aby dostala to, co chce?
Pokračování Krvavé cesty přichází a slibuje ještě více napětí a akce.


Krvavou cestu - první díl série -  cestu jsem četla už docela dávno. Tak dva tři roky zpátky. Přiznám se, moc mě to tehdy nebavilo. Pravděpodobně to bylo tím, že kapitoly na mě byly příliš dlouhé a já nerada odcházím z rozečtené kapitoly. Pustina pro mě v tomto ohledu představovala stejný problém - dlouhé kapitoly jsou zlo. Každopádně dějem mi to dokázala plně vynahradit.

Jako obvykle, zatmavená místa Představte si spoiler. jsou spoilery, takže se jim ve vlatním zájmu buď vyhýbejte, nebo dělejte, jak uznáte za vhodné.

Tak, všechno je určeno. Všechno je dáno. Život každého, kdo se kdy narodil.

Saba se těší na svobodný život někdo hodně hodně daleko od téhle mizerné země. Po cestě narazí na jistou osadu, ve které jí Auriel - dívka s řekla bych magickými schopnostmi - pomáhá s jejím problémem. Po všem co zažila není schopná normálně střílet z luku. Bohužel, její putování za lepším životem přeruší vzkaz, kvůli kterému se vydává ke Ztracenému případu. A tak sama vyráží na další nebezpečnou cestu.

Hned do začátku bych ráda řekla, že tohle bylo poprvé, kdy jsem od srdce nenáviděla nezápornou postavu. Seznamte se s Lughem. Pitomý bratříček, který má pocit že ví všechno nejlíp, blablabla. Opravdu nechápu, že Sabě stálo za to ho v prvním díle zachraňovat. Mám taky pocit, že ji viní ze všeho špatného, co se mu stalo. "Ten tvůj pitomej nápad nás mohl stát život, Sabo!" - Jasně, Lughu... Ráda bych ti připomněla, že ona tě nenutila, abys sbalil celou svou bandu a vyrazil za ní. Takže pokud nečekala, že se objevíš a myslela si, že jí jde o život, poradila si nejlíp, jak mohla.

Zdá se mi, že Emmi se chvílemi chová nepřiměřeně svému věku. Ale jen chvílemi. Jinak je to to správné devítileté děcko, které musí otravovat na nebezpečné výpravě. Dokonalý maskot! Pak tu je Tommo, na kterého, přiznám se, jsem úplně zapomněla. Podaří se mu přimotat se do Sabina milostného života, co na tom, že ona ho tam nechce. Ne, vážně, co na ní všichni vidíte? 

Musím něco dokončit. Tohleto Jack řekl.

A pak tu je DeMalo. Neboli Seth - ano, to považuji za spoiler, protože nějak jsme se přece museli dozvědět, jak se ve skutečnosti jmenuje. Tomuhle chlapíkovi se nějak podařilo dostat se k moci a zahájit budování nové dystopie! Třikrát sláva! A nebo raději ne. Každopádně to, že i on se přimotá do Sabiny sbírky románku, jsem vážně nečekala. Následuje podle mě dost velký spoiler. A nečekala jsem ani, že se s ním Saba vyspí... Jako fakt? Ne že bych měla pocit, že to shipuju víc než Sabu a Jacka. A to je k téhle postavě vše.

Mimo jiné se nám v příběhu představilo i pár nových postav, jako například už zmiňovaná Auriel, nebo Slim - ranhojič v dámských šatech. Nesmějte se mu, zdědil je po matce.

Nakonec jsem se rozhodla této knize udělit 5 hvězdiček. (Spíše 4,5 zaokrouhleno nahoru.) Trochu mě mrzí, že se překlad nevyřádil tak jako autorka. Ta totiž nechala jazyk svých postav opravdu vyvinout. Odehrává se to přeci jen až za dlouhou dobu. Příkladem může být věta "Yer in my blood."
No škoda. Každopádně knížka je to pořád skvělá.

Žádné komentáře:

Okomentovat